Jalkapallotekonurmen talvihuolto

Tekonurmikentät mahdollistavat jalkapallon harjoittelun parhaimmillaan jopa talvella, kun ne on huollettu oikein.

Tekonurmikentät vaativat laadukasta huoltoa ympäri vuoden

Suomalainen jalkapallo elää muutaman vaikeamman vuoden jälkeen jälleen iloista nousukautta. Teemu Pukki maalailee Englannin Valioliigassa, Suomen miesten A-maajoukkue saavutti ensimmäistä kertaa arvokisapaikan kesän 2020 EM-kilpailuihin ja kotimainen Veikkausliiga-kausi on ollut ennätystasainen. Jotta pieni Pohjois-Eurooppalainen maamme pärjäisi maailman suurimman lajin kovassa kansainvälisessä kilpailussa jatkossakin, on tärkeää varmistaa, että poika- ja tyttöjuniorit pääsevät harjoittelemaan ympärivuotisesti mahdollisimman laadukkaissa olosuhteissa.

Hyväkuntoisella luonnonnurmella pelataan Suomen sääolosuhteissa vuodesta riippuen vain muutamia kuukausia, alle puolet vuodesta. Tästä johtuen lähes kaikista Suomen isommista kunnista löytyykin nykyään yksi tai useampi tekonurmikenttä. Tämä mahdollistaa ulkona harjoittelun parhaimmillaan jopa talvella, ja siten auttaa junioreitamme pysymään mukana lämpimämpien maiden kilpakumppanien kehitystahdissa.

Suomen keleissä tekonurmikentät eivät kuitenkaan itsekseen selviä talven yli pelattavassa kunnossa, vaan ne vaativat laadukasta ja tiivistahtista huoltoa. Lämmitettävät tekonurmet ovat huoltovapaampia, mutta ne ovat maassamme vielä harvinaisia ja tyypillisesti pääosin aikuisten tai vanhempien junioreiden käytössä. Lisäksi lämmitettykin tekonurmi vaatii talvella aurausta siinä missä lämmittämätönkin, ja kentän energiakustannukset ovat lämmityksen myötä suhteellisen suuret.

PlayCare tekonurmen huolto

PlayCare tekonurmen huolto

Perinteiset lämmittämättömät tekonurmikentät edellyttävät seuran tai kunnan omaa aktiivista huoltoa

Perinteiset, lämmittämättömät tekonurmikentät sen sijaan edellyttävät joko seuran tai kunnan omaa aktiivista ja monipuolista huoltoa, tai sitten ulkopuolisen huoltokumppanin kanssa toimimista. Valitettavan moni maamme tekonurmista onkin talvisin käyttökelvottomassa kunnossa puutteellisen huollon johdosta.

Viime vuosina talvikelit ovat varsinkin Etelä-Suomessa jääneet usein verrattain leudoiksi. Tämä ei ole tehnyt tekonurmien talvihuolloista helpompaa tai vaivattomampaa, vaan pikemminkin päinvastoin. Huollon kannalta haastavin tilanne on juuri nollan ympärillä sahaavat lämpötilat: kentän pintaan satanut lumi sulaa välillä vedeksi, valuu kentän pohjalle, ja jäätyy sinne lämpötilan jälleen laskiessa. Tuloksena on erittäin liukas ja käyttäjilleen vaarallinen kenttä. Tällaisina sääjaksoina kentän pitäminen käyttökuntoisena vaatii erittäin tiivistä ja ammattitaitoista huoltoa.

Runsaslumisina aikoina tai kovien pakkasjaksojen aikaan kentän huoltaminen on teknisesti sinänsä suoraviivaisempaa, mutta vaatii yhtä kaikki asianmukaisen kaluston ja nopeasti reagoivan huoltovalmiuden. Illalle tai yölle osunut raskas lumimyräkkä pitää pystyä auraamaan sivuun nopealla aikataululla, jotta kenttä on jälleen seuraavan aamuna käyttökunnossa. Suomessa harvalla seuralla tai kunnalla on oman organisaationsa puolesta käytettävissä tällaisia resursseja nopealla varoitusajalla. PlayCare pyrkii huoltamaan kentän käyttökuntoon kello 10 mennessä viikonloppuaamuinakin, vaikka lumipyry olisi osunut edeltävälle yölle.

PlayCare huoltaa tällä hetkellä jalkapallotekonurmia ympärivuotisesti Helsingin Kulosaaressa, Laajasalossa ja Sörnäisissä yli kymmenen vuoden kokemuksella. Käymme kentillä talvikaudella lähes päivittäin ja kesäkaudellakin useita kertoja viikossa. PlayCare on kehittänyt talvihuoltomallin yhteistyössä mm. HJK:n ja Malmin Palloseuran kanssa.

PlayCaren avulla junioriemme ympärivuotiset harrastusmahdollisuudet ylläpidetään mallikkaasti ympäri vuoden. Voimme luottaa siihen, että laadukkaan huollon myötä kenttämme on harjoittelukunnossa lähes joka päivä läpi talven.” - Nik Davies, Haapaniemen kenttä Oy

Kymmenen vuoden aikana ei ole tullut yhtäkään samanlaista talvea vastaan. Jokainen talvi tarjoaa erilaiset haasteet ja opettaa jotakin tulevan varalle.” - Helmut Suup, Lappset Group Oy, PlayCare-talvihuolto 

Kiinnostuitko tekonurmikenttäsi talvihuollosta? Ota yhteyttä!

Henri Nyholm
Henri Nyholm
Asiakkuuspäällikkö
PlayCare, p. 040 687 8069