Oletko valmis kevään leikkeihin?

Lumi ja jää väistyvät vihdoin kevään tieltä. Leikkipaikkojen käyttö lisääntyy, ja pian alkavat myös lasten kesälomat. Kiinteistöjen omistajat ovat velvollisia huolehtimaan siitä, että pihoilla on turvallista leikkiä ja liikkua.

Järjestämällä säännölliset huollot leikkipaikoillenne varmistatte, että viihtyisyys ja pihan leikkiarvo ovat mahdollisimman hyvät, koska kaikki toimii kuten pitää. Säännöllisillä huolloilla on myös iso merkitys leikkipaikan turvallisuuteen, koska pienilläkin toimenpiteillä voidaan ennaltaehkäistä suuria vaaranpaikkoja.

Mitkä ne tärkeät keväthuoltotoimenpiteet ovat?

Keväthuollon yhteydessä on hyvä varmistaa keinutelineen istuinten ja laakereiden kunto. Nykylaakerit ovat useimmiten valmistettu ruostumattomasta teräksestä ja ovat käytännössä huoltovapaita, mutta jo muutaman vuoden vanhemmissa osissa voi riski kulumiselle olla suuri, varsinkin jos piha on aktiivisessa käytössä.

Tarkista siis erityisesti liikkuvat osat ja ketjun kiinnistyspisteet niin ketjun ylä- kuin alapäässä. Jos keinuistuimen ruuvit löystyvät usein, kannattaa laittaa hiukan kierreliimaa ruuvin kierteisiin ennen uudelleen kiristystä.

Vaihda keinuistuin, jos ketju on kulunut yli 50% sen paksuudesta.

Hiekkalaatikon hiekka likaantuu helposti, varsinkin jos ei ole hyvää vettä läpäisevää peitettä sen suojana. Kaupungeissa on ilmansaasteet vaivana, maaseudulla taas vapaana käyskentelevät eläimet. Suositus on, että hiekkalaatikkohiekka tulisi vaihtaa vuosittain.

Kokemukseni on kuitenkin, että kiinteistöyhtiöissä on tapana uusia hiekka joka toinen vuosi ja lisätä hiekkaa joka toinen vuosi. Lasten leikeissä hiekka useimmiten siirtyy hiekkalaatikon ulkopuolella ja isolla osalla pihoista on hiekkalatikko selvästi vajaa. Lisääkö tai vaihtaako hiekat, niin tärkeää on samalla muistaa poistaa hiekkalaatikon ympäriltä ylimääräiset hiekat. Tämä auttaa varsinkin puisissa hiekkalaatikoissa vähentämään lahovaurioriskiä.

 

Peittyneessä hiekkalaatikossa on usein lahovaurioita.

Turva-alustat ovat talven jälkeen usein likaiset. Jo normaali käyttö tuo kumipinnoille hiekkaa, sekä turvasoraan muita epäpuhtauksia. Kumipintoja joudutaankin todennäköisesti harjaamaan useasti vuoden aikana, sillä hiekka tukkii kumipintojen huokosia ja tekee alustasta kovan ja vettä läpäisemättömän.

Turvasoran puhdistus on haastavampaa, eikä sitä voi juuri tehdä kotikonstein. Oksat, kivet ja muu helposti poistettava irtomateriaali kannattaa poistaa mahdollisimman usein.

Turvasora ja turvahiekka kuitenkin tiivistyvät ja kovettuvat ajan saatossa, joissain päin Suomea jopa vuodessa tai parissa, ja ovat tästä syystä pihan suurimpia riskitekijöitä. Puhdistuksen tärkeimpiä hyötyjä on juuri alustan ilmaus, minkä johdosta iskunvaimennuskyky palautuu alustaan.

Keväthuollon yhteydessä on tärkeä myös käydä läpi kaikkien välineiden kiinnitykset ja kiristää niitä tarvittaessa. Hyvä tapa testata välineiden rakenteellista eheyttä, on itse keinua, kiipeillä ja pomppia. Jos ne kestävät aikuisen, kestävät ne varmasti myös lapsen.

 

Verkot ja köydet tulee vaihtaa, kun köyden metallisydän on selvästi kulunut ja viallinen.

Ilmoita havaitsemistasi ongelmista

Oletko havainnut ongelmakohtia leikkialueella? Voit ilmoittaa niistä meille tästä, niin olemme sinuun ja leikkipaikan omistajaan yhteydessä. Voit myös tilata meiltä kattavan vuotuisen tarkastuksen sekä keväthuollon olemalla yhteydessä meihin suoraan, tai jättämällä yhteydenottopyynnön.
Jens Lindgren
Jens Lindgren
Myyntipäällikkö
PlayCare
www.linkedin.com/in/jenslindgren/