Talvi ja leikkipaikat

Talviolosuhteet ovat lapselle suurta huvia, mutta alueiden ylläpitäjille pientä painajaista. Kuluttajaturvallisuuslaki ei tee eroa vuodenaikojen välillä vaan edellyttää, että kuluttajapalvelut ovat riittävän turvallisia niin kesällä kuin talvella. Mitä haasteita leikkipaikkojen talviaikaan liittyy ja miten niistä selvitään?

Talviajan riskit

Talviajan riskit liittyvät pääosin lämpötilan vaihteluihin sekä lumen ja jään aiheuttamiin haasteisiin.  

Pakkanen. Kaikki metalliosat, jotka johtavat lämpöä hyvin, ovat riski perheen pienimmille, joilla kieli tuntuu olevan aina vähän näkösällä valmiina maistamaan uusia makuja. Suurimpia riskejä näyttävät leikkipaikalla olevan keinuketjut ja liukumäen lähtöputki. Erityisesti päiväkodin pihalla olevat välineet joutuvat usein syntipukeiksi, koska todennäköisesti lapsen elämän ensimmäinen pakkasaamu vietetään siellä.  

Liukkaus.
Mikä jäätyy myös sulaa. Ja sulaessaan jää on liukasta. Pienille lapsille maan tasalla kaatuminen ei yleensä ole suuri ongelma, sillä kevyen painon ja matalan painopisteen ansiosta pahoja vammoja ei yleensä tule. Mutta jos kaatuminen tapahtuu leikkivälineen ylätasolla ja sieltä vierähdetään kaideputken alitse jäiseen maahan, voi vahinko olla sellainen, että käydään terveyskeskuksessa.  

Kova maa. Leikkivälineiden turvallisuusvaatimuksissa paino on siinä, ettei putoamisia sattuisi ensinkään. Koska niitä väkisin silloin tällöin sattuu, vaaditaan välineiden alle iskua vaimentava alusta, joka suojaa pahimmilta vammoilta lieventämällä iskun voimaa. Talvella maa voi kuitenkin olla jäinen ja kova.  

Liukumäen eteen muodostuu jääseinä. Tämä on ehkä ainoa yksittäinen merkittävä riski talviajan leikkikentillä. Lunta kun sataa liukumäkeen, se tulee laskijoiden mukana alas ja muodostaa noin puolen metrin päähän liukumäen poistumiskohdasta jotakuinkin pystyjyrkän seinän. Se kun jäätyy ja siihen jos lasketaan pää tai jalat edellä, niin joku kohta ottaa iskun vastaan. Ei hyvä.  
 

Talviajan toimenpiteet

Rakennettu ympäristö on täynnä metallia, joten ei ole mielekästä kieltää metallien käyttöä leikkikenttävälineissä vain siitä syystä, että kieli voi jäätyä kiinni. Jos metallia ei olisi leikkikentillä, löytyisi maistelun kohde jostain muualta. Mutta päiväkodit voivat omalta osaltaan vähentää ongelmaa huolehtimalla, että keinuketjujen käsisuojat ovat ehjät, ja mahdollisesti vielä kiertämällä paksua teippiä liukumäen lähtöputken ympäri.  

Tehokas ja edullinen apu liukkauteen on hiekka. Kun alustat alkavat jäätyä, voi leikkikentillekin viedä hiekkaa. Välineiden alustoja ei yleensä tarvitse hiekoittaa, mutta leikkialueen kulkuväylät kyllä. Siellähän me korkealta ja kovaa kaatuvat aikuiset oleskelemme.  

Kovalle maalle ei voi yhtään mitään ilman sellaista budjettia, jollaisiin on totuttu vain öljyntuottajamaissa. Onneksi näyttää siltä, että talvisilla leikkialueilla ei satu vakavia putoamisesta johtuvia vahinkoja kovinkaan usein. Syy saattaa löytyä yksinkertaisesti itsesuojeluvaistosta. Liukasta on joka paikassa, ja kun pari kertaa pyllähtää, oppii nopeasti kulkemaan varovaisemmin.  

Jos liukumäen eteen muodostuu jääseinä, niin se on melkein pakko käydä lapiolla rikkomassa. Kun lunta tulee vähän enemmän, voi olla myös paikallaan luoda leikkivälineiden tasoilta lumet pois. Kyltti, joka muistuttaa siitä, että talvella maa voi olla liukas ja kova, ja kehottaa varovaisuuteen, voi myös osaltaan hieman auttaa.  

Kaiken kaikkiaan talvi on hyvää aikaa. Ainakin siellä, missä talvi on muutakin kuin yksi vuodenaika kalenterissa (sannoopi pohojoosen poika). Pakkanen ja varsinkin syvä, puhdas lumi ovat asioita, joita toivoisi jokaisen lapsen pääsevän kokemaan.  
 

Esa Junttila
Esa Junttila
Toimitusjohtaja
Safe to Play Oy